Maten som vi idag uppfattar som svensk är ofta från helt andra kulturer och länder. Några exempel är såklart pizza, tacos och köttfärssås. Ja, vi svenskar älskar att inspireras från andra länders matkultur, särskilt italiensk, mexikansk och indisk sådan. Men det finns fler länder som är värda att besöka om du älskar mat. Häng med på en välnyanserad och smakrik resa till några av världens bästa länder för god mat.
Indien – bred matlagningskultur med fokus på smak
Indien är ett enormt land, så det finns inte bara en matkultur utan rätterna varierar en del beroende på vilken regionen du befinner dig i. Att resa till New Dehli från Stockholm är inte så dyrt, det kostar cirka 4 000 kronor tur och retur. Väl på plats finns otaligt många alternativ på boenden i olika budgetklasser.
I norra Indien är den vanligaste stapelvaran vete medan den i södra och östra Indien är ris. Man använder väldigt mycket kryddor i det indiska köket, ofta chili, peppar, spiskummin, ingefära och koriander. Indisk mat kan vara extremt stark, men ofta kan man själv bestämma styrkan eftersom kocken tillsätter kryddstark pasta efter önskemål.
Japan – bästa fisken, bästa köttet
Japan har börjat locka otroligt många matresenärer, och inte undra på. Japan har ett otroligt fint kök, ofta med fokus på fisk. Då hela landet är omgivit av hav är just fisk och skaldjur vanliga ingredienser. Några basingredienser som nästan alltid serveras, oavsett om det är frukost, lunch eller middag, är ris, miso, te och soja. En tur-och-retur-biljett till Japan från Stockholm kostar runt 9 000 kronor.
Tänk på att boende i Japan, särskilt i storstäder som Tokyo, är otroligt dyra. Så det kan ibland vara värt att hitta en renodlad mat- och kulturresa via ett företag. Då ingår ofta boende och du får bättre guidning väl på plats. För i Japan vill du inte missa det speciella köket. Självklart är sushi något du bör prova, men även lokala favoriter som ramensoppor, dumplings, grillspett (yakitori) och tempura (friterad mat) är ett måste. Det finns dessutom många städer med god mat där maten varierar mycket mellan regionerna. I Kobe, i mellersta Japan, ska du såklart testa det exklusiva köttet – kobe/wagyu.
Italien – italiensk mat är helt enkelt bäst
Italiensk mat är kanske svenskarnas absoluta favorit. Smakerna är lätta att känna igen, maten är inte särskilt stark och lockelser som pizza och pasta som ofta enkelt att laga väntar. Till Milano kan du enkelt resa billigt via flygbolag som Lufthansa för cirka en tusenlapp tur-och-retur. Du bör dock se till att resa runt i Italien för att testa lokala läckerheter. I Veneto (nordöstra Italien) är risotto vanligt men varierar kraftigt beroende på var i regionen du befinner dig.
Vid kusten är skaldjursrisotto vanligt medan risotton längre in i landet serveras med grodlår, pumpa och sparris. Pizza ska du avnjuta i Neapel, det är trots allt härifrån som pizzan härstammar. Pizzan är en av många maträtter som kan lagas i samband med en öppen eld.
Grekland – för dig som älskar sydeuropeiska smaker
Vill du åka iväg på en kulinarisk resa som kombinerar fräscha smaker och dessutom mängder av roliga aktiviteter? Då är Grekland ett ypperligt alternativ. Här väntar mängder av färska kryddor och örter, safta lammstekar, bläckfisk och grekisk yoghurt. Det grekiska köket brukar vara omtyckt av hela familjen då det inte finns några ”besvärliga” smakpaletter att lära sig. Under sommaren i Grekland äter man mycket zucchini, äggplantor och brytbönor.
Under höst och vinter är det istället mustigare grytor på menyn och självklart paradrätten, Moussaka. Beroende på var i landet du befinner dig varierar det grekiska köket en del. På de många öarna är skaldjur, fisk och bläckfisk betydligt vanligare än inåt landet där man äter mer lamm och grytor. Smaker av citron, oliver, nötter och yoghurt är vanligt.
Mexiko – landet som influerat kontinenter
Svensk tacos är förmodligen Sveriges absoluta favoriträtt. Men var kommer egentligen tacos ifrån? Jo, Mexiko. Ett land som är fyllt till bredden av läcker mat. De tre viktigaste råvarorna i det mexikanska köket är majs, bönor och zucchini. Man äter även ris, tomat, chili och avokado till det mesta. Ett tips för att prova så mycket lokala rätter som möjligt är att ge dig ut på en rundtur på stan – streetfood i Mexiko är något helt annat.
Se till att testa riktiga tacos, den smakar inte alls samma som den svenska varianten. Även tamales, såsen mole, sötsockriga churros och pozole är värda att testa på plats. Flyg till Mexiko City från Stockholm kostar runt 8 000 kronor tur-och-retur.
USA – God men onyttig mat
USA är hamburgarnas Mekka, och passar perfekt för dig som vill äta snabbmat. I USA kan du nämligen hitta flertalet burgarställen som inte finns tillgängliga i Sverige. Några exempel på dessa är Wendys, In n’ out burgers, Five Guys.
Om man väljer att åka till USA för att testa på nya maträtter bör man dock vara medveten om att det i många fall inte rör sig om nyttig mat. Amerikanerna är kända för att proppa sina maträtter fulla med fett och socker – något som sedan lägger sig på magen.