Vill du spara in pengar på dina matinköp? Då ska du definitivt kolla in våra enkla och billiga maträtter. Här har vi samlat 3 supergoda, superenkla och budgetvänliga maträtter att testa!
1. Grön ärtsoppa – ett enkelt och billigt recept
Den här rätten är inte bara otroligt billig, den är enkel att tillaga. (Maträtten går snabbt också, för den som har ont om tid för matlagning.) Du behöver gröna ärtor (frysta går bra), vitlök, gul lök, ingefära, chiliflakes, lime, mjölk (gärna växtbaserad), salt och peppar.
Häll ärtorna i en kastrull och häll på vatten så att det precis täcker. Koka upp och låt koka i ett par minuter. Lägg sedan i hackad lök och vitlök och låt koka med i någon minut. Häll ner allt i en mixer och tillsätt pressad lime, riven ingefära, chiliflakes och mjölk (för att tjocka soppan lite). Mixa soppan tills du är nöjd, den är god både helt slät och med lite bitar. Klart!
P.s., gröna frysta ärtor köper du billigt, ett halvkilo för cirka 15 kronor.
2. Pytt med smarrig senapssås
Nästa recept är en superbillig och otroligt lättlagad pytt. Dock är den lite lyxigare än vanlig pytt tack vare den goda senapssåsen. För pytten behövs olivolja, gula lökar, vitlök, potatis, rödbetor, morötter, palsternackor, kålrot, sojabönor, zucchini, dill och salt och peppar. Till senapssåsen behöver du senap, olivolja, honung och citronsaft. Stek lök och vitlök mjuk i stekpanna. Lägg i tärnad potatis och rödbetor och värm under låg värme i cirka tio minuter.
Ha därefter i tärnat morot, palsternacka och kålrot och fortsätt stek i cirka tio minuter. Nu är det dags att hälla i sojabönor och tärnad zucchini. Tio minuter till och pytten är i stort sätt färdig. Under tiden du steker allt kan du svänga ihop senapssåsen. Blanda helt enkelt ihop alla ingredienser och servera till pytten. Toppa allt med riklig mängd dill.
3. Linsgryta – billigt, enkelt och supergott för kalla dagar
För den här mustiga grytan behöver du lök, vitlök, röda linser, kokosolja, curry, sötpotatis, blomkål, morot, krossade tomater, vatten, salt, peppar och babyspenat. Hacka löken och stek på låg värme i kokosoljan. Ha även i curryn i början för att ge mer smak åt grytan. Skölj under tiden linserna och tärna potatis, blomkål och morot. Tillsätt till löken och häll i krossade tomater, vatten och kryddor. Låt puttra på ganska låg temperatur tills grönsakerna är mjuka. Precis innan servering vänder du ner bladspenaten. Servera med valfritt tillbehör, exempelvis ris, durrakorn eller bröd.